Prémium Levendula Tamási

Gulyás Imre vagyok, mezőgazdasági termelő. A Pannon Egyetemen Georgikon Mezőgazdaság Tudományi Karán végeztem és felsőfokú agrárvégzettséggel rendelkezem.

Partnerünkkel - HERBA HILL - Family Farm Tamási - közös célunk, hogy Magyarországon újra hagyományt teremtsünk a gyógynövénytermesztésben.

A levendula farmot Magyarország déli fekvésű, napsütésben gazdag területén hoztuk létre, a Balatontól 40 km re fekvő, Tamási kisváros mellet. 2013-ban kezdtünk bele a telepítésbe, rengeteg munkával és kitartással jutottunk oda, hogy jelenleg a főültetvény 5,5 hektáron terül el, ez kb. 80-100 ezer tő levendulát jelent. Ezen kívül egy másik 6 hektáros tábla is termőre fordult így összesen 11,5 hektár területről takarítjuk be a levendulát illóolajnak. További telepítéseket végeztünk 2019.-ben, ami még 15 hektár levendulát jelent. Ezzel 26,5 hektárral az ország legnagyobb termelői vagyunk.

Egy fajtával foglalkozunk a valódi, vagy más néven francia levendulával (Lavendula Angustifolia, Lavendula Officinalis). Azért esett erre a választás, mert a szépsége mellet ez az egyik legjobb minőségű olajat adó levendula. Fő tevékenységünk a vetőmag, illetve palánta szaporítóanyag előállítás, de jelentős mennyiségben állítunk elő levendula olajat, és vizet is. Emellett öko méhészeti füstölő pelletet is gyártunk. 2017.-ben először a turizmus irányába is elindultunk és megrendeztük első alkalommal a ,,Piknik a Levendulásban,, rendezvényünket.

Gazdaságunkban a levendula gondozása vegyszermenetesen történik szem előtt tartva a bio-gazdálkodás követelményeit,ami azt jelenti, hogy sem műtrágyát, sem növényvédő szereket nem használunk Az ültetvény gondozásához a megfelelő szaktudás mellet, a legkorszerűbb gépeket használjuk.

A közeljövőben tovább fejlesztjük az olajlepárlás és levendulavíz előállítás irányunkat, méghozzá egy saját lepárló üzem létesítésével. Továbbá tervben van egy morzsoló és gyógynövény csomagoló üzem fejlesztése is.