Tamási Levendula

Gulyás Imre vagyok, mezőgazdasági termelő. Üzlettársam Hegedüs Nóra. Mindketten a Pannon Egyetemen Georgikon Mezőgazdaság Tudományi Karán végeztünk és felsőfokú agrárvégzettséggel rendelkezünk.

Célunk, hogy Magyarországon újra hagyományt teremtsünk a gyógynövénytermesztésben.


A levendula farmot Magyarország déli fekvésű, napsütésben gazdag területén hoztuk létre, a Balatontól 40 km re fekvő, Tamási kisváros mellet. 2013-ban kezdtünk bele a telepítésbe, rengeteg munkával és kitartással jutottunk oda, hogy jelenleg az ültetvény 5,5 hektáron terül el, ez kb. 80-100 ezer tő levendulát jelent. Ezzel az ország top 5 termelői közt vagyunk.

Egy fajtával foglalkozunk a valódi, vagy más néven francia levendulával (Lavendula Angustifolia, Lavendula Officinalis). Azért esett erre a választás, mert a szépsége mellet ez az egyik legjobb minőségű olajat adó levendula. Fő tevékenységünk a vetőmag, illetve palánta szaporítóanyag előállítás, de jelentős mennyiségben állítunk elő levendula olajat, és vizet is. Emellett öko méhészeti füstölő pelletet is gyártunk. 2017.-ben először a turizmus irányába is elindultunk és megrendeztük első alkalommal a ,,Piknik a Levendulásban,, rendezvényünket.Gazdaságunkban a levendula gondozása vegyszermenetesen történik szem előtt tartva a bio-gazdálkodás követelményeit. Az ültetvény gondozásához a megfelelő szaktudás mellet, a legkorszerűbb gépeket használjuk.


A közeljövőben tovább fejlesztjük az olajlepárlás és levendulavíz előállítás irányunkat, méghozzá egy saját lepárló üzem létesítésével. Továbbá tervben van egy morzsoló és gyógynövény csomagoló üzem fejlesztése is. Távlati tervek között szerepel ipari mennyiségű illóolaj előállítás, nagyüzemi lepárlás keretén belül, ezzel megcélozva nagy kozmetikaipari cégeket.